Onderzoeken: autonoom produceren met nieuwste lasertechniek

Digitalisering van het productieproces staat hoog bij Ewag op de agenda en op deze agenda mag autonoom produceren dan ook niet ontbreken. Zo hebben zij nauw samengewerkt met Industrieslijperij Van Frankenhuyzen en met JDI aan de ontwikkeling van PCDENDMILL.com, waarbij wij geautomatiseerd communiceren met de machines van Ewag.

Om de wereld te laten zien dat autonoom produceren een bereikbare toekomst is en vele voordelen met zich meebrengt, wilde Ewag dit als studiecase presenteren tijdens de Grindtec vakbeurs in Ausburg, Duitsland. De stip aan de horizon voor Ewag was: op basis van PCDENDMILL.com een studiecase webapplicatie maken, waarmee de beursbezoeker aan de stand zelf zijn eigen maatwerk boor kan configureren. En waarbij de zelfontworpen maatwerk boor ook direct real-time en autonoom geproduceerd wordt door een machine van Ewag met de nieuwste lasertechnologie, welke aanwezig is op de beurs. Met als uiteindelijk doel dat de beursbezoeker direct de boor in zijn handen ontvangt.

Organiseren: software niet beschikbaar

In nauwe samenwerking met o.a. de Zwitserse software engineers van Ewag, zijn we aan de slag gegaan. Een samenwerking welke voornamelijk op afstand plaats vond, maar waarbij wij elkaar ook in persoon hebben ontmoet. De uitdaging in dit project lag in de ‘state of art’ lasertechnologie, waarvan de software nog volop in ontwikkeling was. Oftewel: er moest een nieuwe webapplicatie ontwikkeld worden op basis van nog niet beschikbare software. De gebruikte technieken bij de ontwikkeling van PCDENDMILL.com waren hierin voor ons de basis.

Ontwikkelen: boren van een halve millimeter produceren

Het resultaat mag er zijn, Ewag heeft een unieke studiecase webapplicatie tot haar beschikking: de ‘Drill studio basic’. De applicatie bestaat uit een configurator en een beheerlaag, waarbij de takenlijst (machine jobque) in te zien is en te beheren. Maar wat de applicatie echt uniek maakt is dat het de Ewag Ultra-laserline machine direct aanstuurt. Hierdoor is het mogelijk dat de beursbezoeker zelf zijn eigen boor met een diameter van een halve millimeter en een tolerantie van ±0.003 millimeter, ontwerpt en direct aanbiedt aan de lasermachine. Momenteel is er nergens anders een configurator beschikbaar, die met de nieuwste lasertechniek boren maakt met een diameter van een halve millimeter.

Boor halve millimeter

Tijdens de vakbeurs Grindtec vakbeurs heeft Ewag haar studiecase webapplicatie gepresenteerd. Waar er meer dan 300 unieke diamantboren geconfigureerd en geproduceerd zijn.

Gebruikte technieken: JDI backoffice in Play framework, Matlab en VueJS

Optimaliseren: aandacht tijdens beurzen en symposia

Doorontwikkeling blijft belangrijk, zeker als je voorop wilt lopen in de maakindustrie. De volgende stap is dan ook dat de gebruikte techniek ingezet gaat worden voor het configureren en produceren van frezen met dezelfde diameters. En door de studiecase webapplicatie onder de aandacht te brengen tijdens beurzen en symposia, brengt Ewag de applicatie naar de markt. Zo wordt van 8 tot en met 10 mei de studiecase webapplicatie getoond tijdens het Grinding Symposium in Zwitserland.